.

Aan welke basisvereisten voldoet een goed kippenhok?

Een goed kippenhok is een minimale vereiste om op een verantwoorde wijze kippen te houden. Zelfs als de kippen los in de tuin lopen is er minstens een goed schuil- en nachthok noodzakelijk.
Omdat in de praktijk kippen worden ondergebracht in bijna alle mogelijke bouwsels, gaan we even bekijken aan wat een goed kippenhok moet voldoen.

 

De plaatsbepaling van het kippenhok

We kunnen ons kippenhok best op een zodanige plaats bouwen dat de dagelijkse verzorging van onze dieren eenvoudig blijft. Zorg er onder meer voor dat je het hok plaatst op een handige en vlotte looproute van en naar het hok.

Het is ook belangrijk dat de kippen niet de hele dag in volle zon of regen zitten. Best hou je rekening met de windrichting in verband met inslaande regen, zodat we het kippenhok mooi droog kunnen houden.

 

Wees bedacht op schadelijke roofdieren

vos

Willen we met succes kippen houden dienen we zeker bedacht te zijn op schadelijke roofdieren die onze kippen kunnen belagen.

Dat vossen gek zijn op een lekker kippetje is al lang geen geheim meer. Zelfs in de stadsrand en dicht bewoond gebied worden tegenwoordig meer en meer slimme vossen gesignaleerd.

Maar ook ratten weten net als de mens wel een kakelvers eitje te waarderen.

Laten we onze honden ook niet vergeten !

En als kraaien of eksters in de gaten krijgen waar de eieren liggen zullen ze ook zeker hun kans grijpen.

 

Het formaat van een goed kippenhok

Te veel kippen in een te klein hok houden is vragen om moeilijkheden.
Vooral het nachthok moet voldoende groot zijn zodat onze dieren er rustig in kunnen overnachten.

Als basisregel kan je nemen om per m² nachthok, 3 grote of 5 kleinere soorten te huisvesten. Soms gaat men ook uit van volgende regel,  om per kip minstens 0,25 m² grondoppervlak in het nachthok te voorzien.

Kippenhok zelf maken

In een goed kippenhok voorzie je ook genoeg plaats voor zitstokken en legnesten.

Het hok moet goed te ventileren zijn en er komt best geen tocht in.

goed kippenhokHou er wel rekening mee dat een klein en laag kippenhok niet zo gemakkelijk is op vlak van onderhoud. Bij een klein hok kan het een goede oplossing zijn om meerdere toegangsdeurtjes te voorzien, zodat je ook bij het reinigen overal aan en bij kunt.
Tegenwoordig voorziet men  bij bepaalde types kippenhokken ook een openklapbaar dakelement. Zeer handig! Zou je beslissen om je kippenhok zelf te maken hou daar dan rekening mee.

En, indien mogelijk, is het zeker aan te bevelen om een behoorlijke uitloop of een buitenren voor uw kippen te voorzien. Zo geven we onze gevleugelde vrienden ook alle kansen om voldoende te scharrelen.

 

 

 

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: