.

Kippenhok Zelf Maken Doe Je Zo

Jouw kippenhok zelf maken is een goed idee. Want misschien is het beste kippenhok wel een hok dat je zelf maakt ? Afgestemd op jouw kippen en jouw tuin. Door het kippenhok zelf te bouwen krijg je ook de keuze om materialen te gebruiken naar eigen smaak en budget.

Zelfs al beschouw je jezelf niet als de allerhandigste harry, het komt wel goed want elk kunstwerk ontstaat na een proces van uitdagingen en veel creativiteit, het kippenhok tot kunst verheven! Wat zal het eindresultaat veel voldoening geven, jouw ‘uniek kippenhok’.

 

De materiaalkeuze

Het is in de eerste plaats belangrijk om een diervriendelijk kippenhok te maken. Daarnaast zal het beschikbare budget bepalend zijn bij het kiezen of aankopen van onze bouwmaterialen.

Principieel kiezen om enkel gratis recuperatiemateriaal te gaan gebruiken kan ook een leuke uitdaging zijn. Hou er wel rekening mee dat ‘de gratis keuze’ een langere voorbereidingsperiode zal vergen, want geschikt recuperatiemateriaal dient nu eenmaal vooraf verzamelt te worden.

Kippenhok zelf maken

De zoekertjessites scannen en de grof afval opruimingsmomenten in het oog houden vraagt dikwijls meer tijd dan je denkt.
Ga eens informeren bij familie, vrienden of buren, misschien een afbraak hier of een restje daar.

Maar ook zolders en tuinhuizen verbergen soms waardevolle schatten voor de doe-het-zelf kippenhok bouwer. Resten van dakbedekking, balken en planken, een oud raampje hier, een geschikt deurtje daar. Je kan het zo gek niet bedenken met de blik gericht op ons denkbeeldig kippenhok.

 

Constructie

Is een kippenhok te klein, te donker, te vochtig of te gesloten, dan is er veel kans dat onze kippen ziek worden of het hok gaan mijden.

Wil het kippenhok een ideale schuil- en rustplaats worden voor onze dieren dan dient het zeker aan deze basisvereisten te voldoen :

 

  • Zorg voor een waterdicht dak en liefst met een oversteek aan de randen
  • Een droge bodem of vloer, vlot te reinigen
  • Geen tochtgaten maar voorzie wel voldoende ventilatie(roosters)
  • Voorzie een afsluitbare deuropening best naar het oosten of zuiden gericht
  • Denk aan de veiligheid voor mens en kip, geen scherpe voorwerpen zoals nagels en vijzen
  • Voorzie ook legnesten en zitstokken, de aangepaste fruitkisten hieronder zijn een origineel idee

 

 

idee legnesten

www.hollandsekrielen.nl

 

 Jouw kippenhok zelf maken met hulp van een bouwtekening

Een goede bouwtekening kan heel handig zijn. Het geeft je vooral info over de benodigde materialen en de juiste afmetingen van het kippenhok. Verder verduidelijkt een goede bouwtekening ook de werkwijze over hoe je alles in elkaar zet.

Eventueel kan je kiezen om een doe-het-zelf kippenhok tekeningenpakket aan te schaffen. Zo een pakket omvat meerdere bouwplannen van diverse kippenhokken + kippengids.
Met het bouwtekeningenpakket van Fred is bijna alles mogelijk.

Wil jij direct toegang tot de verschillende bouwtekeningen en starten met de bouw jouw uniek kippenhok?       Klik Hier