.

Tips om het kippenhok vos vrij te maken

Het kippenhok vos vrij maken is tegenwoordig erg nodig. Want enkele geliefde kippen kwijtspelen door het toedoen van een slimme vos. Geen enkele kippenliefhebber ziet het graag gebeuren.

Na een slachtpartij in de kippenren is het soms moeilijk om de vos niet als vijand nummer 1 te bezien. Juiste informatie over het nut en de levenswijze van vossen kan ons helpen om de vos beter te leren begrijpen. Maar vooral hoe kunnen we een vos veilige kippenren maken en onze kippen beter beschermen?

 

Niet alleen vossen

Het is niet alleen de vos die het op onze kippen heeft gemunt, maar ook andere roofdieren zoals marters en wezels zijn gek op onze kippen of kuikens. Vergeet ook loslopende honden niet, ook zij kunnen toeslaan in de kippenren.

Egels zijn vooral verlekkerd op de eieren en naast eieren durven eksters, kraaien en roofvogels ook wel eens een kuiken weg happen.

 

Wist je dat vossen bejagen zinloos is

Het is goed om weten dat vossen bejagen geen enkele zin heeft, want vossen zijn territoriale dieren en reguleren zelf hun aantal per oppervlakte. Daardoor kunnen er eigenlijk geen vossenplagen ontstaan.
Voor wie er mocht aan twijfelen, vossen zijn nuttige dieren, ze eten vooral ratten, muizen en wilde konijnen, waardoor ook deze populaties onder controle blijven.

 

Jouw kippenhok vos vrij maken is noodzakelijk, mijn ervaring

kippenhok vos vrij

Ik was op mijn hoede toen er berichten kwamen van nachtelijke eenden- en kippenverdwijningen bij verschillende buren. Normaal lokte ik elke avond mijn kippen met wat snoepzaad naar binnen en sloot het nachthok af.

Een familiefeest tot in de vroege uurtjes gaf de vos één kans en het was die nacht dan ook prijs. Toen we om 2 uur ’s nachts thuiskwamen en ik wilde alsnog het kippenhok gaan sluiten had de slachtpartij zich reeds voltrokken. Er waren drie kippen weg en er lagen er nog twee zonder kop achtergelaten in de ren. Bewust heb ik de 2 achtergelaten dode dieren laten liggen en de volgende nacht waren die inderdaad ook weg, geen verspil zucht dus bij onze slimme vos.

Nadien ontdekte men een vossenburcht op 200 meter van onze tuin in een aanpalend maïsveld. Een kleine troost dat onze kippen hebben gediend om de magen van de hongerige vossenjongen te spijzen.

Tips voor een vos veilig kippenhok

Om vossen en ook marters buiten te houden is het belangrijk hoe je de kippenren en het hok bouwt.

Hou vooral deze punten in gedachten (bron: Zoogdierenwerkgroep/Natuurpunt) :

  • Stevig aangespannen “nertsengaas” aan de buitenkant van de palen • 1,5 mm dik • maasgrootte 3 x 3 cm (tegen vos) • maasgrootte 1,5 x 1,5 cm (tegen marterachtigen en vos)
  • Hoogte omheining: minimum 180 cm
  • Drie mogelijkheden voor de afwerking van de bovenkant van de draad: bovenste 40 cm in hoek van 30° naar buiten plooien, ofwel  twee schrikdraden aan de buitenzijde: onderaan op 20 cm hoogte en bovenaan op 160 cm,
  • overspannen van de volledige ren met een stevig net of (nog beter) met hetzelfde gaas als de omheining
  • Twee mogelijkheden voor de afwerking van de onderkant van de draad: rij tegels of plaat: 40 cm breed ofwel onderste draad ingraven: 50 cm breed – vlak ofwel recht in de grond
kippenhok vos vrij

Bron: Zoogdierenwerkgroep/Natuurpunt

 

Slimme vossenluiken op de markt

automatisch afsluitbaar kippenhok

automatische deursluiter

 

De vos is vooral ’s nachts op pad. Dus zorg zeker voor een (automatisch) afsluitbaar nachthok. Wanneer u een snelle en doeltreffende manier zoekt om uw kippenhok vos vrij af te sluiten, dan is een automatische hok opener misschien wel de oplossing.

 

De brochure “SlimmerDanDeVos” kan je hier raadplegen