.

Kiezen voor krielkippen

Barnevelders

Barnevelders zijn populaire krielkippen omdat ze snel tam worden en in verhouding grote bruine eieren leggen. Dit ras is ook goed bestand tegen de koude.

Waarom zouden we niet kiezen voor krielkippen?
Hun goede karaktereigenschappen maakt ze heel geliefd. Je kan krielkippen omschrijven als aanhankelijke huisdieren.
En naast hun levendige schoonheid zijn ook de legprestaties van bepaalde rassen echt opmerkelijk te noemen.
Dus laat je gerust verwonderen en overtuigen tot het houden van enkeleĀ krielkippetjes.

 

Groot, klein en vele kleuren

Krielkippenrassen verschillen sterk in kleur, vorm en grootte.
Je kan ze eigenlijk onderverdelen in twee groepen; de ‘echte krielkippen’ waaronder de kleine soorten en de ‘verdwergde’ grote rassen.
Sommige rassen komen voor in tientallen verschillende kleuren. Anderen dan weer met kuif, zonder staart, met sokken, zwarte stippen, borst vooruit, of superklein met baard, je kan het zo gek niet bedenken šŸ™‚

Leggen krielkippen ook lekkere eieren?

Araucana krielen kunnen we beschouwen als een beetje speciaal. Opvallend is het ontbreken van een staart. Een sterk ras met een zeer aantrekkelijk karakter. Heel bijzonder is het leggen van groene/turkooiskleurige eieren. De smaak van de eieren is niet verschillend.

Een veel voorkomende vraag en terecht want wat is er beter dan een lekker vers eitje van eigen kweek?
Maar ja hoor! Krielkippen leggen lekkere eieren.
Het aantal eieren varieert sterk van ras tot ras. De rassen die meer op broeden gericht zijn leggen meestal minder eieren (50-70 eieren per jaar). Van andere rassen zoals bv de Barnevelders, Welsumerkrielen of Leghornkrielen mag je opmerkelijke legprestaties verwachten (tot wel 180 eieren per jaar), Ā aantallen die aardig in de beurt komen van de grote kippenrassen.
Eieren van krielkippen zijn ‘klein maar fijn’, in verhouding met hun eigen lichaamsgewicht mogen we zelfs spreken van ‘grote eieren met grote dooier’.
De kleur van de krielkippeneieren varieert volgens ras. Maar wist je ook dat er een ‘vuistregel’ is? Rassen met witte oorlellen leggen witte eieren, rassen met rode oorlellen leggen bruine eieren. Uitzondering op deze regel zijn dan wel de Araucana krielen met hun groenkleurige eieren šŸ™‚

Zo herken je kippenĀ die leggen

Een hennetje in optimale legconditie kan je herkennen aan een helderrode kam en lellen.
Als je iets verder onderzoek wil doen dan zijn een zacht aanvoelende legbuik en een vochtige, lichtgekleurde cloaca ook typische kenmerken voor een goed leggende hen.

krielkippen

Welsumerkrielen danken hun populariteit aan hun rustige karakter en het leggen van veel behoorlijk grote bruine eieren

Nuttige tips om onze krielkippen gezond te houden

Als onze krielkippen ziekteverschijnselen vertonen dienen we vooral snel te reageren.
Ga zo vlug mogelijk naar een dierenarts of vraag om deskundig advies in de dierenspeciaalzaak. Soms kan je door het toepassen van preventieve maatregelen veel ziekteleed vermijden.

  • Een aantasting met wormen kan je voorkomen door regelmatig een ontwormingsmiddel aan het drinkwater toe te voegen. Maar zorg in de eerste plaats voor een droog en proper hok, dit zal helpen om herbesmetting via de uitwerpselen te voorkomen.
  • Coccidiose is dan weer een parasiet waarbij schade in de darmen van onze kippenĀ ontstaat. Vooral te herkennen aan de slappe donkerkleurige soms bloederige uitwerpselen en een plakkerige cloaca. Voorkomend bij warme en vochtige omstandigheden.
    Regelmatig een kuur toedienen via het drinkwater is sterk aan te bevelen.
  • Om uitwendige parasieten zoals vlooien en bloedluizen te herkennen kan je de dieren best eens opnemen en onder de veren inspecteren. Bloedluizen bij krielkippen kan je veilig en op natuurvriendelijke manier bestrijden met ChickenHeppie.