.

Kuikens zelf grootbrengen

Kuikens zelf grootbrengen is wellicht de droom van elke kippenliefhebber. Eens een kloek met eigen kuikens bezig zien in eigen ren, het prachtige van de natuur dat zich voltrekt in onze kippenren.

Omstandigheden laten het niet altijd toe en dikwijls moet men vrede nemen met het voorrecht om de kuikentjes zelf op te kweken. Of misschien hebt u zich wel laten verleiden tot het aanschaffen van enkele paaskuikentjes ?

Willen we succesvol kuikens zelf grootbrengen is het een uitdaging om de natuurlijke omstandigheden zo goed mogelijk te imiteren. Deze kuikentips helpen je alvast goed op weg om de kuikens gezond groot te brengen.

 

Veel warmte

Kuikens zelf grootbrengen

 

Nadat kuikens uit het ei breken hebben zij nood aan veel warmte. Kuikens zelf grootbrengen vraagt een warmtebron, voorzie een warme lamp, speciale warmteplaten of donkerstralers te verkrijgen in de speciaalzaak. Het voordeel is dat deze warmte geven en maar weinig licht.

Het tijdelijk verblijf waar we de kuikens zelf opkweken wordt een ‘kunstmoeder’ genoemd en het is belangrijk dat deze ruimte warm, droog en goed geventileerd is. In deze tochtvrije ‘kunstmoeder’ moet het de eerste week zo ongeveer 30-32°C warm zijn. Geleidelijk aan naarmate de kuikens groter worden mag je de temperatuur laten dalen. Per week kan de temperatuur met 2 graden zakken. Een thermometer in de buurt kan dan ook handig zijn om de vereiste temperaturen te controleren. De temperatuur regelen kan door de hoogte van de warmtebron aan te passen of de wattage van de lamp te veranderen.

Voldoende ventilatie en zuurstoftoevoer is levensnoodzakelijk voor de kuikens. Denk daar zeker aan tijdens het zelf maken van een kunstmoeder.

Door het gedrag van de jonge kuikens te observeren kan je het best zien of ze het behaaglijk warm hebben. Als de kuikentjes het lekker warm hebben zitten ze rustig en stil en slapen ze veel. Hijgend ver van de lampen weg kruipen betekend te warm. Luid piepen = te koud.

Het is ook aan te raden voor een goede gezondheid dat de kuikens na enkele weken kunnen genieten van een natuurlijk dag-nacht ritme en niet constant onder kunstlicht vertoeven.

Na 4 tot 6 weken als het verenkleed ontwikkeld is mogen de kuikens afhankelijk van de weersomstandigheden al eens naar buiten, maar hou wel rekening met de lagere nachttemperaturen.

Handige Tip : Heb je éénmalig enkele kuikentjes om groot te brengen, dan kan een kartonnen doos met bovenaan een opening afgedekt met wat gaasdraad prima dienst doen. Een kleine gloeilamp van 25watt kan dienst doen als verwarming. Op de bodem wat houtschaafsel aanbrengen en de kuikens zitten warm en droog.

Naast een kartonnen doos kan ook een konijnen- of caviakooi goed dienst doen als eerste verblijf.

 

 

Voldoende vers drinken

kuikens zelf opkwekenMaak gebruik van ondiepe drinkbak of schaal, bv deksel van een confituur pot of een schaaltje van een bloempot. Want kuikens kunnen zelfs in een weinig water verdrinken of nat worden en onderkoelen.  Eventueel kan je een drinkbak wat aanpassen door er een baksteen of steenslag in te plaatsen.

Om verontreiniging met uitwerpselen te vermijden zal regelmatig verversen van het drinkwater zeker nodig zijn. Als het wat mag kosten zijn er in de handel ook speciale drinkbakje met kleine openingen voor kuikens te koop.

Een beetje hulp is soms welkom, want doordat kunstmoederkeukens het goede voorbeeld van de kloek moeten missen, zien we er best op toe dat alle kleine piepers de drink en eetbakjes weten te vinden.

 

Kuikens zelf grootbrengen doe je met kuikenmeel, geen brood

Kuikens verdienen het beste kwaliteitsvoeder. Geef geen brood en let op met groenvoer wegens te grote kans op het krijgen van diarree.

Het is normaal dat kuikentjes de eerste 2 dagen na het uitbreken weinig zullen eten. Kort voor het uitkomen hebben de kuikens in het ei de inhoud van de dooier opgenomen waardoor ze de eerste dagen zonder voedsel verder kunnen.

Vanaf de eerste dagen geven we kuikenmeel, verkrijgbaar in de dieren speciaalzaak. Heb me laten zeggen dat jonge kuikens ook gek zijn op hardgekookte eidooier eventueel geplet met wat broodkruim en water. Kan er mij wel wat bij voorstellen want ook jonge kanaries en andere volièrevogels zijn daar echt verzot op.

Vanaf week twee mag men bijvoederen met fijne zaden (kuikenzaad) en ook wat wormpjes en insecten als snoep. Om dan na vier weken geleidelijk over te schakelen naar opfokkorrels.

Ook het geven van grit, in de vorm van fijn grit of rivierzand, is voor de kuikens van belang voor de botontwikkeling en het vermalen en verteren van het voedsel.

 

Hygiëne/Bodembedekking

Voor jonge kuikens is een goede hygiëne van levensbelang. Tijdens het verblijf in de kunstmoeder zorgen voor steeds propere water- en eetbakjes is echt noodzakelijk.

Daarnaast dient ook de bodem zoveel mogelijk droog en vrij van uitwerpselen te zijn. Houtschaafsel is prima als bodembedekking maar ook fijn stro kan goed dienst doen. Ververs regelmatig!

kuikens zelf grootbengen

Mooie kalkoenkuikens, maar hoog tijd om de vleugeltjes uit te slaan in een ruimere opfokruimte.

 

Als na enkele weken de kuikens te groot worden voor de kunstmoeder, verhuizen ze naar een opfokruimte of ruim kippenhok. Wil je de kuikens zelf grootbrengen onder de beste omstandigheden, zorg dan voor voldoende ruimte want dit bevordert hygiëne en gezondheid. Het zal ook verveling en irritatie onder de kuikens vermijden.

 

Kuikens beschermen

 

Onze kuikens zijn kwetsbaar, daarom dienen we ze te beschermen tegen negatieve invloeden zoals :

  • Regenbuien
  • Roofvogels, ekster, kraaien ….
  • Katten
  • Ratten
  • Andere kippen ivm de pikorde strijd
  • Bloedluizen

Je kan de kuikens aan de andere kippen laten wennen door ze apart te houden maar zodanig dat ze elkaar toch kunnen zien en horen.

 

Wist je dat?

  • Er zich 2-3 dagen voor het uitbreken reeds een band tussen kuiken en moederkip ontwikkelt. Het kuiken herkent het geluid van de moederkloek en vanuit het ei antwoordt het kuiken met piepgeluidjes. Een hechte band die na het uitpikken van levensbelang zal blijken te zijn.
  • Jonge hennen beginnen met eieren leggen vanaf de leeftijd van 20-24 weken.

 

De oplossing van het ‘kip-en-ei’ probleem moet worden gezocht bij de haan (J.G. Wijmans) 🙂

Related Posts
No related posts for this content