.

Een Ode aan Kip en Ei

ei

Het kippenei, zo onmisbaar in de keuken en in het leven. Eieren worden geprezen voor hun vele culinaire toepassingen, want zonder ei geen taart, roomijs, quiche, mayonaise en zo veel meer. Maar naast een bron van gezonde voedingsstoffen is af en toe een eitje ook een mooie afwisseling voor vlees en vis op onze dagelijkse menukaart.

Aantallen

Onze pluimveehouders houden 9.5 miljoen legkippen, zo produceren ze ongeveer 1 ei per dag voor elke Belg. Als we dan ook nog eens weten dat elk persoon in zijn volledige voeding jaarlijks 230 eieren consumeert dan besef je pas het belang van het kippenei in ons leven.
Een leghen legt tussen 300-325 eieren per jaar. De witte eieren gaan vooral naar de verwerkende industrie en de bruine hoofdzakelijk naar de consument.

 

Is het ei de vader van de kip of is de kip de moeder van het ei? (Raymond Devos)

 

Een Ei, zo voedzaam en gezond

Een ei is het begin van een nieuw leven, en bevat dus alle voedingsstoffen die voor het leven essentieel zijn. Naast eiwitten van de beste kwaliteit bevatkip en ei een ei ook vitamines en mineralen.
Ei-proteïne is een hoogwaardige proteïne, omdat zij alle essentiële aminozuren bevat die voor de groei noodzakelijk zijn.
Eieren bevatten mono onverzadigde vetzuren welke een positief effect zouden hebben op het cholesterol gehalte in het lichaam. In tegensteling tot wat wel eens beweerd werd zouden eieren zorgen voor een goede balans tussen goede en slechte cholesterol.

 

Wist je dat

Dat eieren ook in de nonfood gebruikt worden. Verwerking in shampoo, cosmetica en lijmen zijn daar een voorbeeld van.
En ook onze griepvaccins zijn gemaakt op basis van eieren.

 

Kiezen voor bio-eieren

kip en ei

Bron: Bio Mijn Natuur

De biologische eierproductie blijft groeien, gelukkig want als kippenliefhebber kan men het alleen maar toejuichen dat steeds meer kippen onder diervriendelijke omstandigheden mogen leven.

Er is een groeiende vraag naar bio. Sinds 2003 steeg  het aantal biologische legkippen met gemiddeld 50 procent per jaar. Anderzijds vertegenwoordigen bio-eieren nog maar een beperkt marktaandeel.

Sinds 2012 is het in Europa verboden om nog langer batterijkippen te houden. Legbatterijen het was een verschrikking. Zo had ik destijds een schoolvriend die als vakantiejob niks anders dan de dode kippen uit de legbatterijen diende te verwijderen.

Red eens een kip

Vroeger heb ik regelmatig wat afgelegde/afgeschreven leghorns kunnen kopen, batterijkippen afkomstig van een naburige industriële kippenstal. Geen legbatterij maar een megastal volgepropt met kakelende  eierfabriekjes. Het was prachtig hoe je de 2 jaar oude dieren voor de eerste maal stomverbaasd de buitenlucht kon aanbieden. Als snel begon hun verbleekte kam terug kleur te krijgen en heb ik nog vele jaren lekkere eitjes mogen rapen. Red jij ook eens een kip?

“Laat ons hopen, de beste leefomstandigheden voor alle legkippen, dat is wat we willen. Ook al betekent dit dat elk ei  iets meer moet gaan kosten”