.

Enkele goede legrassen

Goede legrassen zijn van oorsprong kippen die gefokt worden voor het leggen van veel eieren.
We moeten weten dat ‘de moderne legkip’ specifiek is geselecteerd om met zo weinig mogelijk voer en een minimale beweegruimte zo veel mogelijk eieren te produceren.

De legkippen die heden ten dage aan de hoge eisen van de grootschalige bio industrie moeten voldoen zijn geen zuivere rashoenders, maar vooral kruisingen of hybride kippen. Deze hybride legrassen kunnen de eerste twee jaar tot wel 300 eieren per jaar leggen. Maar zijn daarna meestal ook uitgelegd.

Wanneer we als kippenliefhebber bewust kiezen voor de schoonheid van een bepaald (streekeigen) ras, nemen we een iets mindere leg er graag bij.

 

goede legrassenDe Leghorn

De Leghorn stamt oorspronkelijk af van uit Italië. Toen al populair vanwege de grote faam als goed legras. Ze werden naar veel landen geëxporteerd en zo ontstonden er verschillende typen.
Algemeen typisch is de grote kam die meestal omvalt en de lange kinlellen.  Allemaal hebben ze witte oorlellen en gele benen.

De huidige Leghorn is een uitstekende legkip die ook in de wintermaanden doorlegt. Legt ongeveer een 200tal witte eieren per jaar.

Leghorns worden redelijk tam, maar meestal niet volledig handtam. En ze voelen zich even goed in een vrije uitloop als in een ren.

 

de brakelHet Braekelhoen

Een van de oudste goede legrassen uit de streek van Oudenaarde en Brakel.

De Braekels zijn temperamentvolle en geharde dieren. Hou er rekening mee dat deze soort uitstekend kan vliegen. Ze staan ook bekend als goede scharrelaars.

De hennen leggen ongeveer 180 grote witte eieren per jaar.

 

 

de ardennerDe Ardenner

Van oorsprong komt dit oude ras uit de streek van de Belgische Ardennen.
Gemiddeld legt dit ras jaarlijks een 180 witte eieren.

In vele kleuren voorkomend, van wit, zwart, tot patrijs of goud- en zilverhalzig.
Ardenners zijn zeer actieve dieren die best veel vrije uitloop verkiezen.

 

 

image006

Er bestaat ook een variant zonder staart.
De ‘Wallikiki’ genoemd.
Deze benaming zou een afleiding zijn van de benaming ‘Walen kieken’.