.

Kippen houden tijdens de winter? Geen probleem

Kippen houden in de winter is zeker mogelijk. Kippen zijn eigenlijk wel goed bestand tegen onze milde winters. Ze kunnen zelfs beter tegen koude dan tegen warme weersomstandigheden. Mits enkele maatregelen is het geen probleem om onze kippen gezond te laten overwinteren.
Pluimvee houden tijdens de winterperiode kan een uitdaging zijn. Misschien zijn de kippen gestopt met leggen en toch vragen de dieren in deze barre omstandigheden extra aandacht en verzorging.
Met deze tips en weetjes maken we het onze gevleugelde vrienden een stuk makkelijker tijdens de winter.


Drinken vorstvrij houden

Kippen hebben altijd nood aan vers drinkwater. In het bijzonder tijdens vorstperioden dienen we toe te zien op goed bereikbaar drinkwater.

  • Stel het drinkwater in de zon, de warmte van de winterzon kan al vlug enkele graden verschil maken.
  • Tijdens de winterperiode geven we voorkeur aan het gebruik van plastic drinkemmers ipv metalen. Bij metalen drinkbakken is er gevaar dat de kippen met de kam vastvriezen aan het koude metaal en zich gaan kwetsen wanneer ze zich proberen los te trekken.
  • Het is een goed idee om de bevroren drinkemmers ’s avonds bij het afsluiten van het hok weg te nemen en de volgende morgen met vers water terug te plaatsen.
  • Geef geen warm water aan de dieren, want de waterdamp kan de gevoelige kam en lellen laten bevriezen.
  • Geen toevoegingen aan het drinkwater. Voeg nooit zout, alcohol, antivries of andere schadelijke stoffen toe aan het water! Dit is giftig voor de kippen. Ook suiker aan het water toevoegen is niet aan te raden. Het helpt maar weinig tegen vervriezen en de kippen krijgen er nog meer dorst door.
  • Goede hulpmiddelen zijn de verschillende types verwarmingselementjes die je in of onder de drinkbakken kan plaatsen. Ze werken op elektriciteit en zijn te verkrijgen in de dierenspeciaalzaak.

 

Hoe kouder hoe meer de kip wil eten

Kippen houden in de winter vraagt extra aandacht op vlak van voeding. Het klinkt logisch maar het is ook door onderzoek bewezen dat naarmate de omgevingstemperatuur daalt de energiebehoefte van onze kippen toeneemt. Extra voeren tijdens de winterperiode kan nodig zijn zodat onze dieren voldoende energie blijven krijgen.

 

Een droog en tochtvrij hok

Elke kip heeft ten allen tijde recht op een droog en goed geventileerd hok, zo zeker tijdens de winter. Kippen houden niet van koude en natte poten. Het is trouwens nefast voor de leg.
Wanneer er een sneeuwtapijt ligt komen ze niet graag buiten. Beter kan je dan eten en drinken in het hok voorzien.

Sluit het hok nooit hermetisch af. Voldoende verse lucht is noodzakelijk voor een gezond hokklimaat.
Verwarmen van het hok is sterk af te raden. Te grote temperatuurverschillen tussen het hok en de buitenlucht is ongezond.

 

Bescherm kam en lellen

Als we kippen houden in de winter bij extreme koude (vanaf -6°C) kan een natte kam en/of lellen gaan bevriezen. Witte Leghorns bijvoorbeeld hebben van die grote slappe kammen en zijn gevoelig voor bevriezing. De kammen en lellen geregeld insmeren met vaseline zal helpen. Handtamme kippen die je vlot kan oppakken maken het in dit geval natuurlijk een stuk makkelijker.

 

Voordelen van een sneeuwtapijt in de kippenren

Een dik sneeuwdeken in de kippenren schenkt niet alleen een prachtig uitzicht maar kan de  kippenhouder nuttige informatie opleveren. Een sneeuwtapijt is ideaal om pootafdrukken en andere sporen (uitwerpselen) van ongewilde mee eters in de beurt van het hok of de eetbakken te ontdekken.  Denken we aan de sporen van de gevreesde vossen. Nuttige info waarmee je aan de slag kan om er een vosvrije kippenren van te maken. Maar ook ratten, marters en wezels zien we liever niet opduiken in de beurt van kip en ei.

 

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: