.

Kippen “kortwieken” doe je zo

Oei… een probleem ! Hoogvliegers in de kippenren.
Plots hebben jouw kippen de drang om de andere kant van de draad op te zoeken. Misschien wel te begrijpen als er daar toevallig een knap kippetje of een aanlokkelijke haan zit 🙂
Maar niet zo handig, want ga de dieren maar snel terug vangen ? Of ondertussen krijg je ook nog te doen met de ontevreden buren.
Om de hoogvliegers laag te houden kan je dus maar beter de kippenvleugels gaan kortwieken.

Wat is kortwieken ?

kortwieken

http://www.backyardchickens.com

Kortwieken is het afknippen van de punten van de slagpennen. Het zijn dus alleen bepaalde veren die worden ingekort. De dieren ondervinden van het kortwieken geen pijn, je kan het vergelijken met het knippen van onze nagels.
Tenminste, als je weet wat je doet en de behandeling op een correcte wijze uitvoert.

Kortwieken doe je zo

In dit  handige filmpje over kortwieken krijg je een demonstratie te zien.

Meestal worden de buitenste 10 slagpennen ingekort met een schaar.
Je kan er eventueel voor kiezen om de eerste 2 buitenste slagpennen, dus deze het verst verwijderd van de kip, intact te laten. Zo zal het bij de kip uiterlijk minder zichtbaar zijn dat er gekortwiekt is.

kortwieken

Kortwieken doe je maar aan één vleugel. Daardoor raakt de kip uit balans wanneer ze een poging doet om te vliegen. Toch dient de omheining van de kippenren nog voldoende hoog te zijn, want gekortwiekte kippen kunnen nog steeds hoog opspringen.
Het kortwieken zal je tijdens een kippenleven meerdere keren moeten herhalen, aangezien er zich na de rui steeds nieuwe slagpennen ontwikkelen.

Wat is leewieken ?

Leewieken is een (definitieve) ingreep dat bij zeer jonge vogels wordt uitgevoerd.
Hierbij zal men langs één zijde het laatste vleugellid gaan amputeren.

Iedereen mag een vogel kortwieken, maar het drastische leewieken is gelukkig verboden (voorlopig nog op enkele wettelijke uitzonderingen na).