.

Kippenziekten voorkomen

Gezonde kippen en veel eieren als het kan. Dat is waarschijnlijk de betrachting van de meeste enthousiaste kippenliefhebbers.
“Voorkomen is beter dan genezen” Daarom zullen we een aantal preventieve maatregelen dienen te nemen om kippenziekten zo veel als mogelijk te voorkomen.
Voorzien in de beste levensomstandigheden is essentieel voor gelukkige en gezonde kippen. In de eerste plaats willen we dieren met een goede natuurlijke weerstand. Maar anderzijds zullen we er ook moeten voor zorgen dat de infectiedruk minimaal blijft.

Een goede natuurlijke weerstand

Dagelijks worden onze kippen blootgesteld aan ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en parasieten. Onder normale omstandigheden zal een kip dan ook antistoffen aanmaken en zo een natuurlijke weerstand tegen ziekten ontwikkelen.

Goede levensomstandigheden = goede natuurlijke weerstand

Zorg voor een voldoende ruim kippenhok met veel licht en voldoende ventilatie. Het mag er niet tochten maar toch dient er voldoende ventilatie te zijn om condensatie en slechte luchtjes te vermijden. Legnesten en zitstokken dienen voldoende groot en goed geplaatst te zijn. Zodat er ook rust kan heersen in het kippenhok.

Beschikbaarheid over vers water en een uitgebalanceerde voeding zijn noodzakelijk. Geef nooit bedorven of beschimmeld keukenafval.

Een ruime uitloop met veel variatie aan groen en planten is ideaal, maar behoort misschien niet altijd tot de mogelijkheden. Maar zorg zeker voor een stofbad met fijn zand, zodat de kippen hun verenpak optimaal kunnen verzorgen.

Voldoende hygiëne helpt kippenziekten voorkomen

Om de ontwikkeling en overdracht van kippenziekten tegen te gaan is een goede hygiëne in het hok essentieel. Regelmatig nat reinigen van het kippenhok en alle attributen zoals drinkbakken, zitstokken en legnesten is zeker nodig.

Gebruik bij het reinigen een ontsmettingsmiddel en ziekten zullen veel minder kans krijgen om toe te slaan.

Ook de buitenren mag niet vergeten worden, spit deze regelmatig om of ververs op kleinere oppervlakten af en toe de grond.

Observeer regelmatig uw dierenKippenziekten voorkomen

Dit klinkt misschien van zelfsprekend, maar is uitermate belangrijk. Om ziektesymptomen tijdig te herkennen is het beslist noodzakelijk de dieren dagelijks te observeren.

Let vooral goed op het gedrag van de kippen. Eten de kippen goed ? Zien ze er goed uit ? Zijn de dieren actief en produceren ze normaal ogende uitwerpselen ?

Als je bepaalde symptomen herkent en het vermoeden van een ziekte groeit, kan je deze kip of meerdere kippen best gaan afzonderen van de andere dieren. In afzondering plaatsen is belangrijk, want vaak zijn kippenziekten besmettelijk en bestaat er een grote kans dat de gezonde dieren ook ziek gaan worden.
Zelf een diagnose stellen is niet altijd gemakkelijk. Er zijn tenslotte veel voorkomende kippenziekten en sommige symptomen komen ook bij meerdere ziekten voor.

Wil je ook meer weten over natuurlijke bestrijding van bloedluis bij kippen?……… Lees hier verder