.

De juiste voeding voor gezonde kippen

Wat is eigenlijk het ideale kippenvoer ? Want tenslotte zijn kippen van naturen toch alleseters ?
Als er een groene uitloop ter beschikking is zullen de kippen dan ook een deel van hun voedsel zelf bij elkaar scharrelen.

In een natuurlijke omgeving pikken ze graag groenvoer en zaden, maar ook insecten, slakken en wormen nemen ze graag op in hun menu.

Willen we als kippenhouder gezonde kippen met een goede productie van eieren of vlees, zullen we  dagelijks moeten bijvoederen met een portie granenmengeling.

Evenwichtige voeding met veel variatie

Veel variatie in de kippenvoeding is van het grootste belang.

Als je in de mogelijkheid bent kan je best een ruime uitloop voorzien. De kippenren beplanten met zaad- en vruchtdragende planten is ook interessant. Want in een ruime groene omgeving zullen de kippen veel actiever op zoek gaan naar een gevarieerde voeding.

Kippen met weinig uitloop en te veel kippenvoer hebben de neiging om gemakkelijk te vervetten en te veel vet belemmert dan weer een goede leg.

Granen op het menu

Het basisvoedsel van de kip bestaat vooral uit granen. Ze zijn er dol op.kippen houden

Granen leveren de koolhydraten en zijn noodzakelijk voor de energievoorziening van onze dieren.

Gemengd graan bevat meestal tarwe, gerst, maïs en haver. Soms ook aangevuld met kleine zonnebloempitten, erwten, bonen en wikke.

Hebt u kleine kipjes, dan schaft u zich beter een gebroken granenmengeling aan. Want de volle graankorrels zijn doorgaans te grof kippenvoer voor de kleine snaveltjes.

Voederfabrikanten hebben dan ook verschillende typen kippenvoer ontwikkeld, afhankelijk van de behoeften. Kippen in de groei hebben nood aan een andere voedersamenstelling dan leggende kippen. Kuikens krijgen dan weer, afhankelijk van de leeftijd, een fijner opfokvoeder.

Sommige kippenliefhebbers kiezen voor geperste legkorrels in plaats van een gemengde granenmengeling. Op die manier krijgen de kippen alle benodigde stoffen naar binnen en kunnen ze niet alleen de lekkerste granen eruit pikken.

Hoeveel en wanneer voederen ?

Het is niet eenvoudig om aan te geven hoeveel voeder kippen juist nodig  hebben. Dit is afhankelijk van factoren zoals de leeftijd en de grootte van de dieren. Ook de omgevingstemperatuur en de mate waarin de kippen actief of productief zijn spelen hierin een rol.

Een goede manier om na te gaan hoeveel je dieren eten, is de tienminutenregel.

Zorg ervoor dat alle kippen tegelijkertijd kunnen eten. De hoeveelheid voeder dat ze in tien minuten kunnen opeten, is ook de hoeveelheid voeder die je in de toekomst geeft.

Indien mogelijk is het beter in de loop van de dag meerdere keren kleine hoeveelheden te geven, zo blijven de dieren ook kwieker en  attent.

 

Of kiemvoer als lekker tussendoortje?

Gekiemd graanvoer is een echte krachtbron voor onze kippen en voedzamer dan gewoon graanvoer.

Hygiënische bereidingswijze:

  • Laat de granen een nachtje in lauwwarm water zwellen
  • Spoel de volgende dag enkele keren met zuiver water zodat besmetting wordt vermeden
  • Laat de granen openbarsten en je hebt een hoogwaardig kiemvoer

Let er op dat het kiemvoer telkens snel allemaal wordt opgegeten door de dieren.
Zo vermijden we infectie van het voedsel door schimmels en bacteriën.