.

Waarom kippengrit en maagkiezel nodig zijn?

Kippengrit vormt in de eerste plaats een belangrijke calciumbron voor legkippen en siervogels. Maar naast kippengrit hoor je ook wel spreken over oesterschelpen, schelpengrit en maagkiezel.
Wat is het verschil ? En wat hebben onze dieren nu juist nodig ?

 

Het verschil tussen kippengrit en maagkiezel?

Maagkiezel en grit zijn eigenlijk totaal verschillend, maar wel allebei nodig voor een goede gezondheid van onze kippen.
Grit bestaat uit fijn gemalen schelpen van schaaldieren. Vandaar spreekt men ook wel van oesterschelpen of schelpengrit.
Schelpengrit is een natuurlijke grondstof uit zee. Het bevat veel calcium (kalk) en mineralen, wat vooral nodig is voor de eierschaalvorming en een gezond beendergestel.

Bij legkippen is er vooral tijdens de productieve fase een grote behoefte aan kippengrit. Zijn de eierschalen zwak of leggen de kippen regelmatig windeieren, met enkel een vlies in plaats van een eischaal, kan dit duiden op calciumtekort.

Maagkiezel daarentegen bestaat uit kleine steentjes die in de maag als kleine molensteentjes werkzaam zijn en het voedsel helpen fijn te malen. Zo kan het voedsel in de darmen beter worden opgenomen.
Maagkiezel bevordert dus de spijsvertering, met een goede conditie van onze kippen tot gevolg.
Als de kippen over niet voldoende uitloop kunnen beschikken is het advies om altijd maagkiezel bij te voederen.

 

De voordelen van kippengrit op een rij

* Zorgt voor en vertraagde opname door het dier en daardoor een optimalere benutting van calcium.

* 100% natuurproduct, organisch gevormd calciumcarbonaat.

* Kippengrit is een calciumbron met een hoog gehalte aan calcium.

* Een efficiëntere omzetting van het voedsel.

* Drogere uitwerpselen.

* Draagt bij aan een optimale gezondheid van de kip.
kippen houden

 

 

Kippengrit en maagkiezel in de handel

Hier zijn er verschillende mogelijkheden.

Je kan kiezen om schelpengrit en maagkiezel apart te geven. Maar in de handel zijn er ook wel mengsels van kippengrit met maagkiezel te verkrijgen.

Bij schelpengrit staat er soms ook wel “oesterschelpen” op de verpakking.

Maagkiezel is beschikbaar in verschillende formaten, waardoor de grofheid wordt bepaald. Formaat 2 tot 5 mm is het meest geschikt voor gewone hoenders  en leghennen. Voor grotere kippenrassen en groter pluimvee is formaat 4 tot  7 mm beter geschikt.

 

Goed om weten

Kippen hebben twee magen. We spreken van de kliermaag en een spiermaag.
Het voedsel wordt eerst week gemaakt in de kliermaag. Van daar uit komt alles in de spiermaag terecht. In de spiermaag zal met behulp van kleine steentjes (maagkiezel) de vermaling en de vertering worden bevorderd.

 

Hoe kippengrit toedienen?

Kippengrit en maagkiezel behoren tot een juiste voeding voor gezonde kippen. Je kan het door het voer mengen of in een apart eetbakje aanbieden.
Maar het kippengrit door de kippenren strooien is ook een mogelijkheid. Zo kunnen de dieren het op een natuurlijke manier opscharrelen.

In sommige gemengde graanvoeders is er al grit en maagkiezel toegevoegd. Maar regelmatig wat extra kippengrit en maagkiezel strooien kan nooit kwaad, je ziet wel als het wordt opgegeten.
Zeker als de kippen over niet voldoende uitloop beschikken is het advies om altijd maagkiezel bij te voeren.