.

Parasieten bij kippen

Schurftmijt (kalkpoten bij kippen)

Kalkpoten bij kippenKalkpoten bij kippen ontstaan ten gevolge van een ongewenste parasiet, de kalkpootmijt. Het is deze schurftmijt die gangen boort in de poothuid van onze kippen en leeft van het kippenbloed.

De hoornschubbetjes op de poothuid gaan daardoor openstaan met als gevolg vorming van kalkachtige korsten.
Dit probleem komt meer voor bij oudere kippen dan bij jonge. De pijnlijke zwellingen kunnen de dieren veel last bezorgen, waardoor ze veel aan de poten gaan pikken.

Met een anti-schurftzalf kan men afdoende behandelen.
Regelmatig de poten insmeren met een vettige stof zoals vaseline of uierzalf zou goed helpen om de kalkaanslag te laten verdwijnen. Na enkele dagen kan je de kalkkorsten dan met lauw water afborstelen
Daarnaast is het nodig om het kippenhok te desinfecteren en moeten ook de schurftmijten op de kip zelf worden bestreden.

 

Vlooien

Kippenvlooien gaan bijten en vooral bloed zuigen bij de kippen met mogelijks bloedarmoede tot gevolg. Het maakt de dieren ook onrustig.

Ververs regelmatig het nestmateriaal en voeg eventueel wat gedroogde kruiden en bladeren van varens toe aan het strooisel. Sterke geuren (kruiden, etherische oliën) zouden de vlooien afschrikken.

 

Kippenluis

Kippenluizen leven vooral op de huid en tussen de veren. Ze zijn ongeveer 2 mm groot en dus met het blote oog goed zichtbaar.
De kippen zijn onrustig en zullen extreem veel tussen de veren pikken.

Zorg dat de kippen zeker een zandbad ter beschikking hebben.
Vraag eventueel advies in de speciaalzaak, daar zijn verschillende anti-luizen preparaten verkrijgbaar

 

Rode Vogelmijt (rode bloedluis)

bloedluis

Bloedluizen zijn geen luizen maar bloedmijten, ze worden ook wel rode vogelmijt genoemd. Het is een parasiet van 0.5 mm lang en 4 paar poten. Ze zijn rood/paars van kleur als ze zich vol bloed hebben gezogen en grijsachtig als ze leeg zijn.
Het is belangrijk om ze tijdig te bestrijden met ChickenHeppie want de vrouwtjes kunnen tijdens een zuigbeurt tot wel 15 keer hun gewicht aan bloed zuigen.

Tijdens deze zoektocht in de duisternis, kunnen redelijke afstanden worden afgelegd waardoor de mijten zich in korte tijd ruim verspreiden. Bloedluizen leven in het hok, ze zitten in kieren en achter planken verscholen. ’s Nachts komen ze te voorschijn en kruipen ze via de poten van je kip omhoog om bloed te zuigen.

Lees hier het artikel “Bloedluis in het kippenhok, een lastige zaak”

 

Wormen

Ook wormen kunnen bij ons pluimvee wel eens voor problemen zorgen. Vooral grote en kleine spoelwormen, haarwormen en de lintwormen komen voor.

Als het om ernstige besmettingen gaat zullen deze inwendige parasieten de gezondheidstoestand van onze kippen ondermijnen. Met als belangrijkste effecten, diarree en ontstekingen van het maagdarmstelsel, gewichtsverlies en afname van de eierenproductie.

Het best kunnen we zorgen voor een droog en proper hok. Door regelmatig het strooisel met mest te verwijderen kan je herbesmetting voorkomen.

In de handel zijn er onder meer specifieke antiwormmiddelen te koop, meestal te gebruiken als preventieve kuur en toe te dienen via het drinkwater.

 

Coccidiosis

Is een parasitaire aandoening waarbij coccidiën, kleine ééncellige organismen, schade aanrichten in de darmen. De uitwendige symptomen van coccidiosis zien we in de vorm van slappe ontlasting. De uitwerpselen kunnen er soms ook donker gekleurd en bloederig uitzien. Door het snelle vochtverlies gaan de kippen ook vermageren.

Het is door middel van mestonderzoek dat de diagnose “coccidiosis” wordt gesteld. Vooral warm en vochtig weer zijn de ideale omstandigheden voor een snelle ontwikkeling van de ziekte. Aangezien de besmetting via mest verloopt, is een propere leefomgeving voor de dieren van het grootste belang.

Elke vogel en elke kip is besmet met coccidiose, maar door een beperkte infectiedruk en een goede weerstand, worden de dieren meestal niet ziek.