.

Bloedluis in het kippenhok, een lastige zaak?

Bloedluis of rode vogelmijt bij kippen is een lastige uitwendige parasiet.bloedluis

In de volksmond spreekt men meestal verkeerdelijk over de rode bloedluis.
Deze bloedmijten zijn met het blote oog goed zichtbaar maar verschuilen zich overdag in de spleten en kieren van het kippenhok. ’s Nachts verlaten de bloedmijten hun schuilplaatsen en gaan bloed zuigen bij onze kippen.

Hoe herken je de aanwezigheid van bloedluis bij kippen?

Volwassen bloedmijten zijn grijsbruin en in volgezogen toestand bruinrood van kleur.
Deze parasiet is slechts 1mm groot, is een spinachtige en heeft dus acht pootjes die met het blote oog goed te zien zijn.

Aanwezigheid van veel bloedmijten in een hok is dikwijls te herkennen aan het ‘lichtgrijze stof’ in het hok. Dit ‘stof’ zijn de omhulsels van de bloedmijten. Ook typisch bij flinke besmettingen zijn de ‘bloedstippen’ zichtbaar op de schaal van de eieren. De bloedmijten worden namelijk geplet wanneer bij de leg de eieren erover schuiven.

De nadelige effecten voor onze kippen

De kippen gaan door bloedarmoede vooral verzwakken. Het verenpak komt er lelijk uit te zien en de kippen gaan vermageren. Met als resultaat dat er geen eieren meer worden gelegd en in het ergste geval met de dood tot gevolg.

Doordat de dieren vooral ’s nachts worden gehinderd komt er ook onrust in het hok. Als de dieren ’s nachts naar buiten kunnen, zullen ze uiteindelijk liever een buitenslaapplaats gaan opzoeken.

Welke maatregelen tegen rode vogelmijt?

Vooral elke plaats waar het donker en nauw is zullen we grondig moeten reinigen. Dit liefst met heet water en een zeepoplossing. De belangrijkste haarden zijn alle spleten en kieren, maar ook de zitstokken en de legnesten krijgen best de nodige aandacht.

Bewoning door bloedmijten kan je voorkomen door de binnenkant van het hok zo glad mogelijk af te werken.

Zorg ervoor dat de kippen in de mogelijkheid zijn om regelmatig een stofbad te nemen, dit heeft een reinigend effect op het verenpak van de dieren.

Biologische bestrijding is mogelijk

Bloedluizen bij kippen kunnen bestreden worden met hun natuurlijke vijand: ChickenHeppie.
ChickenHeppie zijn roofmijten die als biologische bestrijding tegen bloedluizen gebruikt worden. Daarom adviseren wij te kiezen voor dit ecologisch en doeltreffend middel om rode bloedluis bij kippen te bestrijden.

Andere hulpmiddelen tegen bloedluis

Er zijn ook nog andere natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen vogelmijt en bloedluis verkrijgbaar die zowel op de kippen zelf als in het kippenhok toegepast kunnen worden. Vaak zal een herhaalbehandeling van de dieren en hun omgeving noodzakelijk  zijn.

Pyrethrumextract wordt door biologische pluimveehouders met succes gebruikt als insecticide.
De extracten van Pyrethrum worden uit de bloemhoofdjes van bepaalde magrietsoorten gewonnen. Deze stof doodt koudbloedige dieren, is nauwelijks giftig voor warmbloedigen en wordt heel snel afgebroken.

Heel fijn gesteentemeel (bv. lavameel) kan je gaan verstuiven, hierdoor gaan de ademhalingswegen en organen van de bloedluizen verstoppen, met de dood van de parasieten tot gevolg.

Ook biodiesel op basis van koolzaadolie zou effectief zijn. Het is reukloos en volkomen biologisch afbreekbaar. Het doodt de bloedluizen doordat de uitwendige ademhalingsopeningen op de rug van de bloedluis verstopt raken door de vetzuren.
Na aanbrengen met een hogedrukspuit zou de biodiesel ongeveer 4 tot 6 maanden werkzaam blijven.

Door knoflookextract toe te dienen aan het drinkwater of aan het kippenvoer lusten de bloedluizen het bloed van de kippen niet meer en sterven. Wist je dat gedroogde varens of andere fel ruikende gedroogde kruiden zoals munt of alsem een ideale nestvulling zijn. Hun sterke geur schrikt namelijk de parasieten af.

Goed om weten

Rode bloedmijten zijn hardnekkige parasieten en ontwikkelen zich zeer snel. Een cyclus van ei tot volwassen bloedluis duurt ongeveer 10 dagen. Onder gunstige omstandigheden ( +25°C) gaat de vermenigvuldiging razendsnel.

 

Info ChickenHeppie Klik Hier

 

 

 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: